Gastronomía

 

A gastronomía dunha comarca é un elemento que o diferencia con respecto a outras, pois as condicións ambientais e culturais foron tecendo co tempo unha gastronomía propia que se adapta aos recursos que a natureza lle brinda.

A diversidade do territorio da Mariña cunha extensa costa, altas montañas, profundos vales, numerosos ríos... e a íntima relación dos seus habitantes con este medio desde tempos inmemoriais quedou plasmada na rica gastronomía desta comarca que nos ofrece peixes, mariscos, carnes, verduras, hortalizas, froitos... dunha excelente calidade e todos eles “quilómetro 0”.

Esta rica gastronomía da Mariña aparece referenciada nos textos da obra literaria, entre o mundo real e o imaxinario, do recoñecido e prolífico escritor mindoniense Álvaro Cunqueiro.

Nos pobos costeiros da Mariña podemos degustar a pescada do pincho de Celeiro, que ten o selo Galicia Calidade, o bonito do norte de Burela capturado de forma tradicional, os famosos percebes de Rinlo, pero tamén as excelentes coquinas (chamadas “navallas” nesta zona), o ourizo de mar, o lumbrigante, a nécora ou o polbo, ademais de moitos outros peixes diferentes..., todos eles procedentes da pesca do día e por tanto cunha excelente calidade e frescura.

No interior, os produtos agrícolas e de horta... e os procedentes da gandaría toman o relevo: carnes de tenreira galega ou cachena ou de porco celta, as “fabas de Lourenzá”, fabas con Indicación de Orixe Protexida, os suaves grelos, as ricas castañas, o mel multifloral ou os delicados cogomelos... son algúns deses excelentes produtos co que se elaboran os pratos.

O favorable clima da Mariña e a tradición do seu cultivo desde o século XVIII, fixeron das “fabas  de Lourenzá” un produto de extraordinaria calidade que podemos degustar en varios establecementos da comarca e tamén a través da Ruta dá Faba, unha ruta guiada que nos leva a descubrir o cultivo e procesado da “faba de Lourenzá” e que inclúe a degustación gastronómica deste excelente legume.

Destaca esta comarca por sobremesas artesás de recoñecido prestixio, como a “torta de Mondoñedo” que tamén se elabora noutros municipios da Mariña. Trátase dunha deliciosa torta con orixe en receitas medievais e que se elabora con améndoas crúas, cabelo de anxo e froitas confeitadas como figos e cereixas.

Outra sobremesa artesá, típica de varios concellos da Mariña, son as “colinetas” unha especie de pequeno biscoito elaborado sen fariña, só con ovos, azucre e améndoas moídas e das que xa aparece recollida a súa receita en 1905 no libro “La cocina práctica” de Picadillo.

Bon proveito!

Coñece a nosa iniciativa Cociñando A Mariña Lucense, un proxecto co que por en valor e descubrir a riqueza gastronómica da Mariña Lucense. Non o perdas!